Dyp hud: ikke alle hånddesinfeksjonsmidler er like

Gitt COVID-19-pandemien, tror jeg det ville være upraktisk å diskutere de forskjellige typene hånddesinfeksjonsmidler som er tilgjengelige og hvordan man kan evaluere effektiviteten deres når det gjelder å drepe bakterier.
Alle hånddesinfeksjonsmidler er forskjellige.Enkelte ingredienser produserer antimikrobielle effekter.Velg et hånddesinfeksjonsmiddel basert på bakteriene, soppene og virusene du vil inaktivere.Det er ingen håndkrem som kan drepe alt.I tillegg, selv om det eksisterer, vil det ha negative helsemessige konsekvenser.
Noen hånddesinfeksjonsmidler annonseres som "alkoholfrie", sannsynligvis fordi de har mindre tørr hud.Disse produktene inneholder benzalkoniumklorid, et kjemikalie som er effektivt mot mange bakterier, visse sopp og protozoer.Det er ineffektivt mot Mycobacterium tuberculosis, Pseudomonas-bakterier, bakteriesporer og virus.Tilstedeværelsen av blod og andre organiske stoffer (smuss, olje osv.) som kan være tilstede på huden kan lett inaktivere benzalkoniumklorid.Såpen som blir igjen på huden vil nøytralisere dens bakteriedrepende effekt.Det er også lett forurenset av gramnegative bakterier.
Alkohol er effektivt mot Gram-positive og Gram-negative bakterier, mange sopp og alle lipofile virus (herpes, vaccinia, HIV, influensa og koronavirus).Det er ikke effektivt mot ikke-lipidvirus.Det er skadelig for hydrofile virus (som astrovirus, rhinovirus, adenovirus, ekkovirus, enterovirus og rotavirus).Alkohol kan ikke drepe polioviruset eller hepatitt A-viruset.Det gir heller ikke kontinuerlig antibakteriell aktivitet etter tørking.Derfor anbefales det ikke som et uavhengig forebyggende tiltak.Hensikten med alkohol er i kombinasjon med et mer holdbart konserveringsmiddel.
Det finnes to typer alkoholbaserte håndgeler: etanol og isopropanol.70 % alkohol kan effektivt drepe vanlige patogene bakterier, men er ineffektivt mot bakteriesporer.Hold hendene fuktige i to minutter for maksimalt resultat.Tilfeldig gnidning i noen sekunder kan ikke gi tilstrekkelig mikrobiell fjerning.
Isopropanol har fordeler fremfor etanol fordi det er mer bakteriedrepende i et bredere konsentrasjonsområde og mindre flyktig.For å oppnå den antibakterielle effekten må minimumskonsentrasjonen være 62 % isopropanol.Konsentrasjonen synker og effekten avtar.
Metanol (metanol) har den svakeste antibakterielle effekten av alle alkoholer, så det anbefales ikke som desinfeksjonsmiddel.
Povidon-jod er et bakteriedrepende middel som effektivt kan kjempe mot mange bakterier, inkludert gram-positive og gram-negative bakterier, visse bakteriesporer, gjær, protozoer og virus som HIV og hepatitt B-virus.Den antibakterielle effekten avhenger av konsentrasjonen av fritt jod i løsningen.Det tar minst to minutter med hudkontakttid for å være effektiv.Hvis det ikke fjernes fra huden, kan povidon-jod fortsette å være aktivt i én til to timer.Ulempen med å bruke det som konserveringsmiddel er at huden blir oransjebrun og det er fare for allergiske reaksjoner, inkludert allergiske reaksjoner og hudirritasjon.
Hypoklorsyre er et naturlig molekyl som produseres av kroppens egne hvite blodceller.Har god desinfiseringsevne.Den har bakteriedrepende, soppdrepende og insektdrepende aktiviteter.Det ødelegger strukturelle proteiner på mikroorganismer.Hypoklorsyre er tilgjengelig i gel- og sprayformer og kan brukes til å desinfisere overflater og gjenstander.Studier har vist at det har virusdrepende aktivitet mot fugleinfluensa A-virus, rhinovirus, adenovirus og norovirus.Hypoklorsyre er ikke spesifikt testet på COVID-19.Hypoklorsyreformuleringer kan kjøpes og bestilles over disk.Ikke prøv å lage deg selv.
Hydrogenperoksid er aktivt mot bakterier, gjær, sopp, virus og sporer.Det produserer hydroksylfrie radikaler som skader cellemembraner og proteiner, som er avgjørende for overlevelse av mikroorganismer.Hydrogenperoksid brytes ned til vann og oksygen.Den reseptfrie hydrogenperoksidkonsentrasjonen er 3 %.Ikke fortynn den.Jo lavere konsentrasjon, jo lengre kontakttid.
Bakepulver kan brukes til å fjerne flekker på overflaten, men det er helt ineffektivt som antibakterielt middel.
Selv om hånddesinfeksjon bidrar til å redusere risikoen for covid-19-infeksjon, kan den ikke erstatte såpe og vann.Husk derfor å vaske hendene grundig med såpe og vann etter hjemkomst fra jobbreise.
Dr. Patricia Wong er hudlege ved Palo Alto Private Clinic.For mer informasjon, vennligst ring 473-3173 eller besøk patriciawongmd.com.


Innleggstid: 19. august 2020