Ma'eu se fa'alavelave fa'afuase'i o le lalolagi na si'itia ai se kamupani fa'ato'aga eli a Ausetalia

MOUNT WELD, Ausetalia/TOKYO (Reuters) - O loo taoto i luga o se mauga mu ua alu i le pito mamao o le Great Victoria Desert i Ausetalia i Sisifo, o le Mount Weld mine e foliga mai o se lalolagi mamao mai le taua o fefaʻatauaiga a Amerika ma Saina.

Ae o le feeseeseaiga ua avea ma se tupe maua mo Lynas Corp (LYC.AX), le pule o le Mount Weld i Ausetalia.O lo'o fa'amaualugaina e le maina se tasi o teuoloa sili ona tamaoaiga o eleele e le masani ai, vaega taua o mea uma mai le iPhones i le faiga o auupega.

O fa'ata'ita'iga a Saina i lenei tausaga e mafai ona fa'agata ai le fa'atauina atu o eleele e le masani ai i le Iunaite Setete ona o se taua tau fefa'ataua'iga i le va o atunu'u e lua na fa'aosofia ai le finau a le US mo sapalai fou - ma fa'ateleina ai sea a Lynas.

Ona e na o le pau lea o le kamupani e le o ni Saina o lo o olaola i le vaega o eleele e le masani ai, o sea a Lynas ua maua le 53% i lenei tausaga.O sea na oso i luga o le 19 pasene i le vaiaso talu ai ona o tala fou e mafai e le kamupani ona tuʻuina atu se tauofoga mo se fuafuaga a Amerika e fausia ai nofoaga e gaosia ai eleele e le masani ai i Amerika.

E taua tele eleele e le masani ai mo le gaosia o taavale eletise, ma o loʻo maua i maneta o loʻo taʻavale afi mo uila afi, faʻapea foʻi ma komepiuta ma isi oloa faʻatau.O nisi e taua i meafaigaluega a le militeri e pei o afi afi, faʻatautaia o faʻatautaia, satelite ma lasers.

Lynas's rare earths bonanza i lenei tausaga ua mafua ona o popolega a Amerika i le pulea e Saina o lea vaega.Ae o faavae mo lena boom na faavaeina i le toeitiiti atoa le sefulu tausaga talu ai, ina ua oo i se isi atunuu - Iapani - lona lava faateia e seasea-lalolagi.

I le 2010, na faʻatapulaʻaina ai e Saina le faʻatau atu o eleele e le masani ai i Iapani ina ua maeʻa se feeseeseaiga faʻalotoifale i le va o atunuʻu e lua, e ui lava na fai mai Beijing o faʻalavelave e faʻavae i luga o popolega tau le siosiomaga.

O le fefe ona o ana pisinisi maualuga-tekonolosi e vaivai, na filifili Iapani e teu faʻafaigaluega i le Mauga o Weld - lea na maua e Lynas mai Rio Tinto i le 2001 - ina ia maua ai sapalai.

Na lagolagoina e le faatupega mai le malo o Iapani, o se kamupani fefaʻatauaʻiga a Iapani, Sojitz (2768.T), na sainia se $ 250 miliona faʻatau oloa mo eleele seasea eliina i le nofoaga.

"O le malo o Saina na faia se mea lelei ia i matou," o le tala lea a Nick Curtis, o le sa avea ma taitaifono sili i Lynas i lena taimi.

O lea feagaiga na fesoasoani foi i le faatupeina o le fausiaina o se fale gaosi sa fuafuaina e Lynas i Kuantan, Malaysia.

O na tupe teufaafaigaluega na fesoasoani ia Iapani e faaitiitia le faalagolago o eleele e le masani ai i Saina i le tasi vaetolu, e tusa ai ma Michio Daito, o le na te vaaia eleele e le masani ai ma isi minerale i le Matagaluega o le Tamaoaiga, Fefaatauaiga ma Alamanuia a Iapani.

O fefa'ataua'iga na fa'avae ai fo'i fa'avae mo pisinisi a Lynas.O tupe teufaafaigaluega na mafai ai e Lynas ona atiaʻe lana maina ma maua se fale gaosi i Meleisia ma sapalai vai ma eletise na le maua i Mount Weld.O le faʻatulagaga ua matuaʻi manuia mo Lynas.

I le Mauga o Weld, o lo'o fa'atumauina le 'oa i totonu o se mea e le masani ai le eleele oxide lea e auina atu i Meleisia mo le vavaeeseina i eleele eseese.O le isi vaega e alu i Saina, mo le faʻagasolo atili.

O tupe teu a Mount Weld ua "faavaeina le gafatia o le kamupani e siitia uma le tutusa ma le faatupeina o aitalafu," o le tala lea a Amanda Lacaze, le pule sili o le kamupani, i se imeli i Reuters."O le faʻataʻitaʻiga pisinisi a Lynnas o le faʻaopoopoina lea o le tau i le punaoa a Mount Weld i lona fale gaosi oloa i Malaysia."

Andrew White, o se tagata suʻesuʻe i Curran & Co i Sini, na taʻua "le natura faʻataʻatia o Lynas e naʻo le gaosia o eleele e le masani ai i fafo atu o Saina" ma le mafai ona faʻamamaina mo lana 'faʻatau' faʻatatau i le kamupani."O le gafatia faʻamamaina e faia ai le eseesega tele."

Lynas ia Me na sainia se maliliega ma le kamupani tumaoti o le Blue Line Corp i Texas e fausia ai se fale gaosi oloa e aveese mai ai eleele seasea mai mea na lafo mai Meleisia.Na teena e le au pulega o le Blue Line ma Lynas le tuuina atu o faamatalaga e uiga i tau ma gafatia.

Lynas i le Aso Faraile o le a tuuina atu se tauofoga e tali atu ai i le US Department of Defense valaau mo talosaga e fausia se fale gaosi oloa i le Iunaite Setete.O le manumalo i le tauofoga o le a maua ai e Lynas le malosi e fausia ai le fale o loʻo iai i le nofoaga o Texas e avea ma nofoaga e tuʻueseese ai mo eleele mamafa.

James Stewart, o se tagata suʻesuʻe punaoa ma Ausbil Investment Management Ltd i Sini, fai mai na ia faʻamoemoe e mafai e le fale gaosi Texas ona faʻaopoopo le 10-15 pasene i tupe maua i tausaga taʻitasi.

O Lynas sa i ai i le tulaga maualuga mo le tauofoga, na ia taʻua ai, ona e faigofie lava ona auina atu mea na gaosia i Meleisia i le Iunaite Setete, ma faaliliu ai le fale Texas i se tau taugofie, o se mea e faigata i isi kamupani ona toe faia.

"Afai o loʻo mafaufau le US poʻo fea e sili ona faʻasoa ai tupe faavae," o lana tala lea, "O loʻo lelei ma moni lava Lynna i luma."

Ae ui i lea, e tumau pea luitau.O Saina, o le taʻutaʻua o le gaosiga o eleele e le masani ai, ua faʻateleina le gaosiga i masina talu ai, ae o le faʻaitiitia o le manaʻoga o le lalolagi mai tagata fai taavale eletise ua faʻaititia ai foi tau.

O lena mea o le a faʻamalosia ai le laina pito i lalo o Lynas ma faʻataʻitaʻi le faaiuga a le US e faʻaalu e fausia ai isi punaoa.

O le laau a Meleisia sa avea foi ma nofoaga o tetee soo a vaega o le siosiomaga o loo popole e uiga i le lafoaia o lapisi maualalo maualalo.

Lynas, lagolago e le International Atomic Energy Agency, fai mai o le fale ma ana otaota lafoai e lelei le siosiomaga.

O loʻo noatia foi le kamupani i se laisene faʻatautaia e muta ia Mati 2, e ui lava o loʻo faʻamoemoe lautele e faʻalautele.Ae o le ono mafai ona fa'atulafonoina e Meleisia le fa'atulafonoina o tu'utu'uga e sili atu ona mamafa ua fa'alavelaveina ai le tele o fa'alapotopotoga fa'apisinisi.

I le faʻailoaina o na atugaluga, i le Aso Lua, na pa'ū ai sea Lynas i le 3.2 pasene ina ua fai mai le kamupani o se talosaga e faʻateleina le gaosiga i le fale na le maua se faʻatagaga mai Meleisia.

"O le a faʻaauau pea ona avea i matou ma tuʻuina atu filifiliga mo tagata e le o ni Saina," o le tala lea a Lacaze i le fonotaga faʻaletausaga a le kamupani i le masina talu ai.

Lipoti faaopoopo Liz Lee i Kuala Lumpur, Kevin Buckland i Tokyo ma Tom Daly i Beijing;Fa'atonu e Philip McClellan


Taimi meli: Ian-12-2020